De talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Deze klieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne. Acne is dan ook te zien als een aandoening van de talgklieren.

Oorzaken acne
De precieze oorzaak van acne is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren. De vier belangrijkste factoren zijn:
▪ een verhoogde talgproductie;
▪ een stoornis in het verhoorningsproces en een afsluiting van het talgklierkanaal;
▪ bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn;
▪ hormonale veranderingen.

De mate waarin deze factoren aanwezig zijn bepaalt of iemand last krijgt van acne. Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug, de borst, maar soms ook op de schouders, in de hals of de nek. De kenmerken van acne zijn een combinatie van:
▪ een vette glimmende huid;
▪ kleine witte bultjes: gesloten mee-eters;
▪ zwarte puntjes: open mee-eters;
▪ rode pukkels: papels;
▪ puistjes met een geel puskopje: pustels;
▪ eventueel littekens.
Deze huidafwijkingen komen meestal op hetzelfde moment naast elkaar voor. Maar het is ook mogelijk dat vooral één van de bovenstaande kenmerken duidelijk zichtbaar is, bijvoorbeeld pustels of zwarte puntjes.

Wij behandelen acne altijd in combinatie met een behandeling door de huisarts. De behandelmogelijkheden zijn divers. Onze aanpak is afhankelijk van de ernst van de aandoening. Een peeling bijvoorbeeld, zorgt voor de verwijdering van de dode huidcellen die de porie verstoppen, waarna de mee-eters, papels en pustels behandeld kunnen worden. Eventuele rest-littekens kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Epidermabrasie, dit is het afslijpen van de dode bovenste huidlaag, bijvoorbeeld vlakt de littekens af. Ice-picks (diepe littekentjes) kunnen behandeld worden door op een gecontroleerde manier deze ice-picks op te vullen met littekenweefsel. Hiervoor zijn wel meerdere behandelingen nodig. Een andere vorm om rest-littekens te behandelen is Microneedling Therapy System.

Wij geven ook adviezen voor de thuisbehandeling van acne.