Littekens, spataderen, wijnvlekken en donkere of lichte vlekjes kunnen hinderlijk zijn.
Bij coagulatie worden verwijde vaatjes in het gelaat of kleine, goedaardige oneffenheden op de huid dicht of weggebrand.

Huidaandoeningen, waarbij coagulatie succesvol wordt toegepast, zijn:

  • Couperose (of teleangiëctastieën)
    Dit zijn blijvend verwijde haarvaatjes als gevolg van plaatselijk zwak bindweefsel. Ze komen meestal voor in het gelaat. Voor de behandeling wordt de huid gedesinfecteerd en eventueel verdoofd. Met een klein naaldje wordt enkele seconden stroom gegeven in het haarvaatje, waardoor het bloed stolt en het haarvaatje verdwijnt. Er kan zich een korstje vormen, dat doorgaans binnen een aantal dagen verdwijnt. Het is belangrijk dat u niet aan de korstjes krabt en dat de korstjes minstens vijf dagen droog blijven voor een mooie wondgenezing. Soms kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.
  • Spider naevus
    Ook wel spinnenkop of spinvormig adertje genoemd. Ze komen ook meestal voor in het gelaat. Deze aandoening wordt op dezelfde manier behandeld als couperose.
  • Fibromen of steelwratjes
    Voor de behandeling wordt de huid gedesinfecteerd en eventueel verdoofd. Fibromen worden met een klein, heet naaldje weggebrand. Na de behandeling zal er een klein korstje op de behandelde plek zitten, dat doorgaans binnen een aantal dagen verdwijnt. Het is belangrijk, dat u niet aan het korstje krabt en dat het korstje minstens vijf dagen droog blijft voor een mooie wondgenezing.

Nazorg:
De behandelde huid is na de behandeling kwetsbaar. Dit betekent dat u de eerste 48 uur na de behandeling extra voorzichtig moet zijn. Vermijd de zonnebank en sauna, neem geen hete douche of warm bad en gebruik een zonnebrandcrème met hoge SPF-factor. Soms verschijnt er in de loop van de tijd een donkere verkleuring op de behandelde plek, dit wordt veroorzaakt door dieper in de huid gelegen pigment dat onder invloed van zonlicht geactiveerd wordt.

Bij de behandeling van couperose en spider naevus geldt dat onderhoud nodig is. Wij kunnen niet voorkomen dat er in de toekomst nieuwe vaatjes zichtbaar worden. U kunt zelf de kans hierop wel verkleinen. Vermijd overmatige blootstelling aan zon en temperatuurschommelingen (vrieskou, saunabezoek) en wees matig met alcoholgebruik en roken.