Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen:

de ontstekingsfase:
Deze fase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing, waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.
de regeneratiefase:
Deze fase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
de rijpingsfase:
Deze fase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.
Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Littekens kunnen als volgt worden onderscheiden:
Gewone littekens
Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.
Atrofische littekens
Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
Hypertrofische littekens
Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageenweefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.
Keloïdale littekens
Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

In onze praktijk behandelen wij littekens op verschillende manieren.
Bij verklevingen en bewegingsbeperkingen passen we littekenmassage toe. Hierbij worden speciale handgrepen gebruikt om het litteken weer soepel te maken.
Om ver- of ontkleuringen minder op te laten vallen, kan het litteken gecamoufleerd worden.
Hypertrofische littekens kunnen met littekencrème en/of siliconenpleisters behandeld worden, waardoor ze minder rood en vlakker worden en jeuk kan verminderen.
Acne- en chirurgische littekens kunnen verbeterd worden met Microneedling Therapy System behandeling, waardoor de huid sterker, soepeler, egaler van kleur en dikker wordt.

Het is belangrijk om littekens in de eerste periode na het ontstaan (ongeveer 18 maanden) zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht, een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor te gebruiken en zoveel mogelijk van de wond en littekens af te blijven. Littekens kunnen dan zo optimaal mogelijk genezen.