Onder ambulante compressietherapie wordt verstaan het aanleggen van een compressief verband met korte rekzwachtels. Door de druk van de zwachtel neemt het oedeem af. Door extra te bewegen wordt de spierpomp geactiveerd, wat een gunstige invloed op het oedeem heeft. Bij het starten van de behandeling krijgt u bewegingsoefeningen, die met name bedoeld zijn om de oedeemafvoer te stimuleren en eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen.

Naast het gebruik van zwachtels is het ook mogelijk compressie te geven met behulp van niet-elastische compressieverbanden in de vorm van klittenband zwachtelsystemen. Deze zijn geschikt voor armen en benen en kunnen zowel overdag als ’s nachts gedragen worden. Meer informatie hierover vindt u op: www.varodem.nl, www.circaild.com of www.medi.nl. Het voordeel hiervan is, dat u zelf de bandage aan kunt brengen en als het oedeem vermindert, kunt u de druk van de bandage eenvoudig zelf aanpassen.

Als er geen oedeemvermindering meer optreedt, wordt vervolgens een therapeutisch elastische kous aangemeten. Deze elastische kous wordt elke dag gedragen om het oedeem onder controle te houden. Het actief blijven bewegen in combinatie met speciale bewegingsoefeningen, is hierbij van groot belang.