Manuele lymfdrainage verschilt sterk van klassieke massage. Bij manuele drainage worden de handgrepen langzaam en met weinig druk uitgevoerd. De massage is oppervlakkig en bedoeld om de lymfvaten te stimuleren het vocht sneller af te voeren. Het lymfstelsel is in staat om na beschadiging alternatieve afvoerroutes te creëren en nieuwe lymfvaten aan te maken. Om dit proces te stimuleren richt de behandeling zich ook op gezonde gebieden van het lichaam, zoals de hals, de liezen, de gezonde borstzijde, de rug en de buik.

Lymfdrainage kan behalve met de handen (manueel) ook met behulp van een drukgolfapparaat, een zogenaamde lymfpress, worden uitgevoerd. Soms kan het nodig zijn dat u thuis een lymfpress moet gebruiken. Deze kunt u dan van uw zorgverzekeraar in bruikleen krijgen. De lymfpress is altijd een aanvulling op de manuele lymfdrainage. Bij thuisgebruik van de lymfpress leren wij u hoe u zelf uw lymfstelsel kunt stimuleren.
Zodra het lymfoedeem door middel van de manuele lymfdrainage is verminderd, wordt na elke behandeling met behulp van zwachtels en later met behulp van een therapeutisch elastische kous gezorgd, dat de weefseldruk goed blijft en het oedeem niet verergert of terugkomt. Het beste resultaat wordt behaald met een intensieve start van de behandeling om het lymfstelsel optimaal te stimuleren. Daarnaast geven wij u advies en uitleg hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen. Aangezien ook beweging de lymfafvoer stimuleert, zijn bewegingsoefeningen altijd een belangrijk onderdeel van het zelfmanagement.

Er zijn diverse hulpmiddelen, die als ondersteuning of aanvulling bij de behandeling en/of het zelfmanagement ingezet kunnen worden. Meer informatie hierover vindt u op o.a.: www.varodem.nl, www.bsnmedical.nl of www.medi.nl.