Er zijn twee vormen van overbeharing namelijk hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk van elkaar voor; soms ook gecombineerd.

Hypertrichose
Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er verschijnen fijne haartjes in het gezicht, bij de slapen en de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme
Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar zich doorgaans alleen bij mannen haren ontwikkelen. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben, zoals op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op de armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’. Dit wordt hirsutisme genoemd.

Oorzaken
Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

In onze praktijk behandelen wij overbeharing met elektrische epilatie. Hierbij wordt via een minuscuul naaldje de haarfollikel elektrisch vernietigd. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner, waarna ze uiteindelijk verdwijnen. Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. Soms reageert de huid gevoelig op de behandeling: hij wordt rood en er komen pukkeltjes.

De behandelperiode varieert van enkele maanden tot enkele jaren. Dit is o.a. afhankelijk van de groeicyclus van de haren, het herstellend vermogen van het lichaam en de grootte van het haaroppervlak.

Groeicyclus
Haren doorlopen een bepaalde groeicyclus met verschillende fases. Alleen in de groeifase zit de haar nog vast in de haarwortel en is de behandeling effectief. Niet alle haren zijn op hetzelfde moment in de groeifase; een deel van de haren is dus onzichtbaar aan de oppervlakte van de huid.

Herstellend vermogen van het lichaam
Een haarzakje bevat vele cellen die ervoor kunnen zorgen dat er een haar gevormd wordt. Na één behandeling met elektrische epilatie worden helaas niet al deze cellen vernietigd. Het lichaam heeft de gewoonte om na beschadiging en verwonding weer te gaan herstellen. Ook bij elektrische epilatie is dit het geval. Vanuit de cellen die niet beschadigd zijn, zal het lichaam opnieuw een haar proberen te vormen. Door de behandeling keer op keer te herhalen, zal het haarzakje zich steeds moeilijker herstellen en uiteindelijk volledig vernietigd worden.